alternativa

Kotač života


 

Velika Arkana, Kolo Sreće, numerirana brojem 10, priča priču o fluktuaciji života, univerzuma, karme, promjenama, pobjedi i porazu o “ups and downs“. Kolo Sreće se okreće i svakim okretajem donosi nešto novo određenoj točki u njemu.

Možemo usporediti s astrološkom kartom i tranzitima i njihovim utjecajima na naše natalne postavke. Stalno se sve kreće, a ova karta nas uči tome kako taj “flow” iskoristit, bio on iz naše perspektive negativan ili pozitivan. Obično označava neočekivane pozitivne promjene za pojedinca, no isto može pričati i o adaptaciji, načinu prilagodbe na nove situacije.

Kolo Sreće u mitologiji bilo je glavni instrument božice Fortune(grč. Tyche) , koja je po nekim navodima bila kčerka Jupitera, te je nasumično okretala kotač, donoseći nekima sreću, nekima bogatstvo drugima pak nesreću, bolest.. Fortuna je bila mnogima inspiracija, od likovnih do glazbenih djela, gdje je možda najpoznatija Carmina Burana.

 

fortuna_wheel

“The Wheel of Fortune” – illustration from the original ms, c.1230.

Fortunu susrećemo u astrologiji kao izrazito povoljnu, fiksnu točku Pars Fortuna u natalnoj karti koja se računa ovisno o pozicijama Sunca, Mjeseca i Ascedenta.

Karta nas podsjeća da je mnogo toga u našim rukama – od jednostavnog mijenjanja percepcije do stvari koje podrazumijevaju nasu akciju i pokret.

Kada ova karta osvane u čitanjima podsjeća da sudbina postoji, ali ne kao zapisana u nekom kamenu nego da ju upravo mi sami stvaramo, da je sudbina proces naše volje, naših odluka i poteza.

Često se kaže, kada se zatvore vrata, otvori se prozor, bitno je uočiti taj prozor i krenuti prema njemu.

Kako karta nalaže, dolaze dobre prilike, možda ne izgledaju na prvu nešto pretjerano privlačne ili jasne, ali su definitivno put koji možemo zgrabiti i ovisno o moći prilagodbe okrenuti u našem smjeru.

Oči širom otvorene i što manje subjektivnosti i lakše će nam pokazati smjer.

Karta je povezana s astrološkom Djevicom i planetom Uran. S Djevicom simbolizira pročišćavanje, kako duha tako i tijela, jer čisti bolje vidimo, i rušimo blokade, Uran pak simbolizira inovativnost i eklektičnost, neočekivane događaje i situacije te prilagodljivost na iste putem otvorenosti.

 

611eff32fe4a2e94710d05577a753c8a--wheel-tattoo-wheel-of-fortune-tattoo

Fyodor Pavlov Tarot X Wheel of Fortune

Kolo sreće simbolizira i osobu koja se budi, u smislu svijesti, koja je spremna rušiti stare obrasce, neumorno i hrabro prilagođavati se novima.

Podsjeća nas da je sve u savršenom krugu, razjašnjava nam funkciju života i smisao, podsjeća da ništa nije stalno i “What goes around comes around”. Pokazatelj karme.

U čitanjima, jasno uz ostale karte i sam smisao pitanja može govoriti o osobi koju čekaju nove zadaće, nove prilike, također može pričati  o osobi koja možda previse prepušta stvarima da se dese, bez neke akcije i kojoj je teško donositi odluke.

 

RWS_Tarot_10_Wheel_of_Fortune

RWS TAROT Wheel Of Fortune

Vrlo često podsjeća pojedinca da ne valja stvari čekati u životu, već da se treba boriti, potruditi kako bi se nešto realiziralo.

Na karti RWS špila vidimo sfingu kako okreće kolo, ona predstavlja ženski princip i mudrost, šakal na dnu pokazuje pokretljivost, kretanje stvari u oba smjera. Knjige uz mudrost i učenje predstavljaju stabilnost. Krila predstavljaju podizanje vibracije i svijesti.

Zmija (Typhon), egipatski “bog zla”, prikazuje životnu silu i pad u materijalnost.

Oblaci na svakoj Tarot karti, pa tako i na ovoj prikazuju kretanje i duhovnost, plava boja govori o liječenju i memoriji.

Vrlo je pozitivna karta kada se osoba osjeća loše, jer je podsjetnik da se sve okreće, i da će opet doci red na sreću.

Kada je karta u obrnutom položaju, tu baš vijesti nisu jako dobre, često će pričati o otkazivanju nekih dogovora, bilo poslovnih bilo privatnih, nerijetko priča o potresima i ostalim prirodnim katastrofama ako promatramo svjetovno, pojedincu može govoriti o neočekivanim investicijama u životnom prostoru. Nesreća i vrijeme kada se nikako ne bi trebale igrati nikakve igre na sreću- opasnost o upoznavanja loših ljudi najčešće preko interneta.

Loše vijesti koje dolaze s poštom, e-mailom, sms porukom, isto tako i preko društevnih mreža, viber, whatsapp.. Nemogućnost odluke i loše biranje. Ako je karta obrnuta izašla s kartom Kule, to je uglavnom alarm za životni prostor, često rušenje krova, loš crijep, padanje greda. S Đavlom gubljenje u kupovini i s kockanjem.  S Kraljicom Pehara ili Caricom često priča o problemima s reproduktivnim sistemom, pobačajima ili upalama.

Biljka koja se vezuje uz kartu Kolo Sreće jest Glatki brijest, nešto više o bilju i Tarotu pročitajte ovdje.

Glatki brijest je odličan za cirkulaciju, liječi duh i tijelo, pomaže u zacjeljivanju rana.

 

“O Fortune, who dost bestow the throne’s high boon with mocking hand, in dangerous and doubtful state thou settest the too exalted. Never have sceptres obtained calm peace or certain tenure; care on care weighs them down, and ever do fresh storms vex their souls. … great kingdoms sink of their own weight, and Fortune gives way ‘neath the burden of herself. Sails swollen with favouring breezes fear blasts too strongly theirs; the tower which rears its head to the very clouds is beaten by rainy Auster. … Whatever Fortune has raised on high, she lifts but to bring low. Modest estate has longer life; then happy he whoe’er, content with the common lot, with safe breeze hugs the shore, and, fearing to trust his skiff to the wider sea, with unambitious oar keeps close to land.”

Seneca the Younger, Agamemnon, chorus 57

Eto to bi bilo nešto više o karti Kolo Sreće, za sva pitanja slobodno se obratite na mail ija.tarot@gmail.com ili na FB Hermit Fool 🙂

Pjesma koju vezujem uz ovu kartu je “What Goes Around, Comes Around” Bob Marleya, poprilično izravnog naslova 🙂

 

 

Ija Nazor

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.