alternativa

Pustinjak/Hermit


Pink Sahara in the sky; clouds are dunes of sand.

I am watching shadows play right into my hand.

Farewell, light of day.

Sky, a painted desert rose slowly fades away..

                                                                                      A. Dietrich

 

Uvijek kada se Pustinjak pojavi ili se spomene, meni na pamet odmah padnu pustinjske ruže.. I biljke i minerali.

Potpuno nevjerojatna priča o preživljavanju, rastu, življenju u odvojenosti, praznini, bez nekih adekvatnih uvjeta kod pustinjskih ruža. Kristali su toliko prekrasni a formiraju se od vode, pijeska i vjetra…godinama, dok biljka, Pustinjska ruža ili ti Adenium, fascinira svojom ljepotom i snagom. Sukulent koji stalno čuva u sebi i ono malo vode što dobije.

IMG_9671

Pustinjska ruža/mineral-kristal

 

Pustinjak je karta deveta po redu Velike Arkane. Priča priču o zrelosti, sazrijevanju, povlačenju u sebe kako bi se došlo do nekih novih, boljih, smisaonih zaključaka. On nas uvlači duboko u naše vlastite pustinje duha, pokušava nam pokazati gdje su naše pustinjske ruže. Upravo kao neki vodič kroz putovanje kroz dušu, on nam svojim svjetlom pokazuje što nam je činiti, čak i bitnije od toga, pokazuje nam tko smo i što smo i kako iz hrpe pijeska učiniti nešto izvanredno.

 

58923.ngsversion.1467253278125.adapt.1900.1

Pustinjska ruža/ Adenium obesum

 

Često se povezuje sa Saturnovim povratcima, prva zrelost oko tridesete godine koja donosi određeno odvajanje od one, ponekad luckaste mladosti, jahanja na valovima koincidencija i bezbrižnosti, nosi vrijeme u kojem se zbrajaju i oduzimaju svi naši pothvati, potrebno je povlačenje u sebe, introspekcija  “odlazak u pustinju” kako bismo bili sami s svojim mislima i razlučili što to je to dobro sto smo do sada radili, a što je loše, što odbaciti, ostaviti u pustinju u vječnom zaboravu, a što ponijeti sa sobom dalje.

Ispit zrelosti koji je nekima izrazito mučan, dok drugima dolazi sasvim prirodno, spontano i na neki način bezbolno. Bitna je korelacija između Vodenjaka i Pustinjaka.

Vodenjak se tradicionalno povezuje sa Saturnom, dok se Djevica, koja također predstavlja Hermita povezuje s Merkurom. Kodovi su vrlo jasni ako poznajemo nešto više astrološku simboliku. Merkur kao planeta promišljanja, komunikacije, inteligencije i veliki Saturn kao neka vrsta strogoće, učitelja..

 

1390671248_9-640x359

A Moment’s Reflection by William Cody Smith

 

Učenje o samom sebi, prepoznavanje sebe. Sebstvo kao ono nešto božansko, jedinstveno a opet toliko jednako svima. Nije čudno što se Pustinjaka povezuje s uzvišenim majstorom, avatarom, Isusom Kristom (Sanadom).  Sanada pomaže onima koji se bave izlječenjem drugih, balansom unutarnjeg duhovnog s psihičkim što rezultira fizičkom  dobrom stanju.

Zanimljivo je još kako u Novom Zavjetu Isusa nazivaju “Svjetlonošom” (The Illuminated one”). No, U grčkoj mitologiji, Lucifer (grč. Eosforos ili Fosforos) bio je sin boginje jutarnjeg rumenila i zore Aurore i Titana Astreja. Smatran je personifikacijom zvijezde Danice ili ti Venere. U kršćanskoj mitologiji postao je “gospodar pakla”, u koji je bačen zbog pobune protiv Boga, kasnije postao je “princ Tame”, što je dosta sporno ako se fokusiramo na korjen rijeci njegovog imena, no, tu sad kreću i neke druge priče primjerice: “Ako pogledamo da je svjetlost simbol znanja, spoznaje, zašto bi religija koja sebe smatra svjetlom odbacila isto. “Vi ste svjetlost svijeta.” (Mt 13:16) …a ti Svjetlonošo u pakao? Da li je stavljanje Lucifera u kontekst zla slučajnost ili je to prirođeni antagonizam koji je crkva gajila prema onima koji teže ka znanju kao što su bili ranokršćanski gnostici (grč. gnosis=znanje=svjetlo)” *.  Jesu li Sotona i Lucifer isto, tko je zapravo pali anđeo itd.. Dante Alighieri u svom djelu Božanstvena Komedija spominje da je Lucifer na dnu pakla i da su mu u ustima najveći izdajnici.

Interesantno, right 🙂 ?

No , vratimo se mi našem svjetlonoši, Pustinjaku, koji tamu osvjetljuje svojim fenjerom kojeg drži u ruci (čest prikaz na većini špilova, no ja se referiram na RWS).

1390671248_10-640x359

A Moment’s Reflection by William Cody Smith

 

Hermit tiho, pa rekli bismo nježno pokazuje put onome tko pita, osvjetljuje pomaže mudrošću i znanjem, analitičnim umom, uči svojim primjerom, govori istinu i ne skriva ništa.

Pomaže nam da donosimo odluke koje nisu povezane i ne potiču od straha od sebe, od izolacije, uči nas da kroz meditaciju, introspekciju postajemo bistriji, čišćeg uma.

Prije svega smireniji, on je lijek za anksiozne poremećaje, nestrpljivost, taštinu i gordost.

Pustinjak je netko tko uvijek spreman pomoć, naročito onima koji traže “svjetlo” , metamorfoza, bivanje u raznim formama, povezivanje s prirodom oko nas, empatija.

Uči nas i kod onog drugog Saturnovog povratka (simbolički i kada sam nastupi oko 60te godine) kako prihvatiti vlastita ograničenja, suočavanje s godinama, starosti. Prihvaćanje ograničenja koje nam nosi vrijeme. Prepuštanje.

Rečenica koja mi se jako sviđa i reflektira simboliku Pustinjaka i onoga što on predstavlja je sljedeća: “The Hermit also brings the message that in order to be able to truly join another, you must first be truly alone yourself. Otherwise the union is born out of fear of solitude.” (Joanne Walmsley)

Što bi u prijevodu značilo nešto kao : Kako bismo uistinu mogli biti jedno s nekim drugim, prvo moramo biti potpuno sami sa sobom, u suprotnom,  zajednica je rođena samo radi straha od samoće.

1390671248_11-640x426 (1)

A Moment’s Reflection by William Cody Smith

 

Vrlo često u praksi , zapravo 90 posto klijenata kada pita za ljubav, ta pitanja dolaze iz straha od samoće, od ne suočavanja samih sa sobom,  ponekad u težim slučajevima čak od nemogućnosti bivanja samog sa sobom. Često pitam, pa ako vi ne podnosite sebe, kako mislite da će vas netko drugi? Ako ne volite i u potpunosti ne prihvaćate sebe, u kojoj je to jednadžbi rezultat zdrava zajednica s nekim drugim?

Ljudima je općenito teško prihvatiti sebe, voljeti se, otvoriti se ka sebi. Ima još jedna legenda povezana s ovom pričom. Naime,  predaja kaže da je Luciferu pri padu s neba, pao veliki smaragd koji je zatvorio čeonu čakru kod ljudi- ajnu. Šesta čakra po redu, središte intuicije, vidovitosti “treće oko”- UNUTARNJI VID. Koji možemo otvoriti, naravno, no na tome trebao raditi, upravo je kroz povlačenje u sebe, kroz meditaciju, karta Pustinjaka pokazala put-osvijetlila. U samoći prepoznajemo sebe, sljedeći koraci su prihvaćanje sebe, osjećaj odbačenosti potrebno je prevazići. Za ujedinjene s ljubavi potrebno je biti ljubav.

Životnje koje povezujemo s kartom Hermita su orao i zmija. Orao/ ponovno otkrivenje, predviđanja, imati sve na oku. Zmija/ Transmutacij i transformacija.

Biljka- slatki korijen, sladić.

Malo o ilustrativnom prikazu karte u RWS špilu.

hermit

 

Vidimo starca s bijelom bradom, koji u jednoj ruci drži štap, to je štap iskustva, vremena, neki ga tumače i kao štap inicijacije. Fenjer u drugoj ruci osvjetljava put. Kombinacija štapa vremena i svijetla govore o mudrosti.

U fenjeru se nalazi šestokraka zvijezda koja  predstavlja Solomunov pečat, koji govori da je svaka duša na svom putu, priča o osvjetljavanju unutarnjeg kada se ono čini mračno. “Kako gore, tako i dolje” Dva trokuta jedan s vrhom gore predstavlja toplo i suho, vatru, drugi s vrhom dolje, predstavlja, hladno i vlažno, vodu. Dio trokuta vatre s osnovicom trokuta vode predstavlja zrak (toplo i vlažno), a dio trokuta vode s osnovicom trokuta vatre predstavlja zemlju (hladno i suho)- priča o balansu i osnovnoj tvorevnoj materiji, alkemiji čak.

Ogrtač koji nosi, sive je boje, označava diskreciju, tama oko njega predstavlja unutarnju tminu koje se ne treba bojati, samo treba osvijetliti. Broj 9 koji  označava ovu kartu govori o potrebi za kompletiranjem određenih zadataka kako bismo mogli preći na novi nivo. Govori o Saturnovom povratku koji čisti, pročišćava jednu fazu i priprema za drugu.

Broj devet je također povezan sa humanitiranim stvarima, a Pustinjak čini dobro za ljude-pomaže (Vodenjak/Djevica).

Poruka karte je da nijedna tama nije jača od svijetla ma koliko to svijetlo bilo slabašno, ako ga se prati, straha nema.

Kada nam dolazi u čitanju sugerira da pitač treba uzeti vrijeme samoće, posvetiti se meditaciji, introspekciji. Može govoriti o progresu, o završavanju određenog ciklusa.

Poziva osobu da vjeruje više u sebe, da se oslanja na sebe. Govori o tome da je oko osobe koja pita, netko tko je spreman pomoći, netko to je u blizini na koga se može računati. Slušanje unutarnjeg glasa, kako bi ga se bolje čulo potrebno je svojevrsno povlačenje, karta također može pričati o materijalnom i osobnom uspjehu, naravno sve zavisi od položaja ostalih karta i od samog pitanja.

Kada se karta pojavi obrnuto često govori o budalastom ponašanju, o samosažaljenju, o strahu, lažima, prevarama, bježanju od sebe, povodljivosti, gordosti, ne suočavanju s problemima.

O osjećaju izolacije i samoće, usamljenosti.

Kada se karta pojavi obrnuto u pitanjima vezanim za posao, komunikaciju i slično ponaša se recimo kao Retro Merkur- moguća odgađanja, kašnjenja, bolje ne praviti nikakve planove i slično.

Eto, to bi bilo to o Pustinjaku, našem dragom Hermitu, onako na prvu…

Pronađite svoje pustinjske ruže, let the sunshine in 🙂

a036c1657bd89fb8c1d791e6032fe99b

 

Pjesmu koju povezujem s ovom kartom, je čak i  prigodnog naziva-  “Pustinje” s albuma “Pustinje”

Zaista predivna stvar Laufera.. stavite da svira i ponovno prođite tekst uz nju 😉

 

Pozdravi i sretno

 

Ija Nazor

kontakt

ija.tarot@gmail.com

 

 

Reference

*http://hereze.bloger.index.hr/post/luciferisus/1292677.aspx, wikipedia

fotografije / http://weezbo.com/a-moments-reflection-by-william-cody-smith.html ❤

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.