alternativa

Ljubavnici


Kada se ova karta Velike Arkane numerirana brojem šest, pojavi u čitanju, klijenti doslovno i skoče od sreće. No, da li je baš ona uvijek razlog za neku ludu sreću i veselje? Pa i nije, isto kako ni Kula ili Smrt, Trojka Mačeva nisu nužno razlog za depresiju.

roman_orgy14

 

Vrlo je bitno ući dublje u sam smisao karte kako bismo zaista znali sto se krije ispod naziva i ilustracije. Kartu vežemo s planetima Merkur i Venera, sa znakovima Blizanaca i Vage. Od sve te silne romantike, strasti, nježnosti koje nam prve padnu na pamet tu se puno više otkriva komunikacija, harmonija i odabiri. Također kartu ne vežemo nužno uz spol, ljubav između muškarca i žene, dapače vrlo često priča i o homoseksualnim odnosima, o poliamoriji, o ljubavi radi ljubavi same.

Upravo odabir je ključna poveznica s ovom kartom pa tek onda sve ostalo.

Zanimljivo je da me je upravo klijentica zatražila čitanje na njenu ljubavnu priču, između ostalih karata tu se pojavila karta Ljubavnika ali okrenuta, pitanje je glasilo: “Da li imam određene obrasce u ljubavi jer se sve tako čini?”. Karta ljubavnika, obrnuta, krasno priča ovaj odgovor, Veliku Arkanu odmah vežemo arhetipski za osobu.

Arhetip je Jungov hipotetički konstrukt koji označava sveopći, naslijeđeni okvir cjelokupnog iskustva.To su urođeni obrasci mišljenja, osjećanja i djelovanja nastalih kao rezultat vjekovima taloženog iskustva brojnih generacija predaka. U širem smislu, prvobitni model, prototip, prauzor ili pratip. Arhetip je osnovna strukturalna i dinamička jedinica kolektivnog nesvjesnog. Može se proučavati preko svojih manifestacija na kolektivnom planu (u mitskim slikama i simbolima, religijskim dogmama, pjesničkim slikama, ritualima itd.) i na individualnom (u snovima, vizijama, simptomima i parapsihološkim doživljajima). Funkcija arhetipa je da pojedincu olakša snalaženje u životno važnim, kriznim situacijama.

(Izvor Wikipedia)

Dakle sto možemo iščitati iz ovoga; pa prije svega tu se vidi da osoba teži nekom buntu, ona izbjegava konvencije, njoj su odabiri važniji od pravila, ona nema pravila, ona se prepušta. Ona se boji vlastitih standarda jer joj se čine primitivni, konvencionalni, komformistički, ne želi imati standarde jer ju tjeraju na odabir, oni sami po sebi određuju i time drastično smanjuju eventualne prilike. Boji se da se ne ukalupi da ne postane stereotip.

Osoba teži harmoniji ali ju ne dobiva jer nije dovoljno aktivna u svojim odabirima, misli da ih sama određuje, no, upravo suprotno, situacije i osobe se za nju lijepe, doslovno magnetski,  jer zrači izuzetnom otvrorenošću i apsloltunoj toleranciji, ona ne postavlja pravila zato što misli da ju pravila određuju, stavljaju u neku ladicu, a to nikako ne želi. Slobodan duh, zrak/vjetar koji nije svjestan razornosti. Vjetar kao zrak, jer karta govori o zračnim znacima, Vagi i Blizancima, koji su nepovoljno postavljeni u ovom slučaju, romantična igra koja je u suštini bezidejna i bez neke fabule koja drži odnos. Ona se u teoriji čini lijepa, ali u praksi je neizvediva. Površnost i izbjegavanje konflikta stvaraju samo dublju agoniju. Nema temelja, nema napretka.

tumblr_ourv0uO4JL1qz6f9yo4_540

Koji savjet bi bio adekvatan, ako gledamo samo ovu kartu- prije svega, okrenuta je, dakle okrenuti te malefične potrebe u pozitivnu priču.. Da, odabir je nužan, mogućnost odabira daje osjećaj slobode, no prije svega bitno je postaviti moralne temelje, što nam govori i karta prije ljubavnika, na ovom arhetipskom putovanju kroz Velike Arkane-Hijerofant, kada smo to dobro utvrdili, postavili svoje standarde i naučiti ne bježati od njih i ne gledati ih kao nužno zlo, već dobro, tek tada odabiri postaju kvalitetniji i možemo odlučiti, odabrati ono što je dobro za nas, da nas ne zavedu neki impulsi i instinkti već, da umno promislimo o daljnjim akcijama. Postavljanje temelja ne čini nas komformistima već mudrima.

tumblr_ouq6ruT9Jx1qz6f9yo1_500

Osoba bi trebala poraditi na prihvaćanju obaveza i odgovornosti prije svega prema sebi, uvidjeti da bunt kojim “operira” joj šteti i nije prijemljiv na sadašnju situaciju, cijeniti sebe kroz odgovornost prema sebi, kroz ujedinjavanje standarda i odluka u ljubavnom životu. Ne se uvijek lagodno prepustiti, ne padati na priče i iluzije koju Venera i Merkur odigraju i gotovo opijaju osobu, uključiti racio i znati odabrati ono što je dobro za osobu samu. Postavljanjem granica zapravo širi mogućnost za sreću, ne sužuje ju kako se plaši.

Razraditi taj strah od konvencija koji je usađen ranije, želja za slobodom koja je autodestruktivna i na kraju krajeva iluzorna jer je praktički u okovima svojih dubokih strahova.

tumblr_oupvf02S6J1qz6f9yo1_500

Zrak je um, Merkur koji nam pomaže kako da se izrazimo, kako da težimo harmoniji Venere u ovoj karti. Dakle, iz ovog primjera lako možemo vidjeti da karta Ljubavnika ne predstavlja isključivo sam brak, sam odnos, već odabir za odnosom, odabir za brakom, daje nam na uvid naše stanje između svjesnog i podsvijesnog.

Kako na ilustraciji RW špila imamo muškarca i ženu, otvorenih dlanova jedno prema drugom, žena gleda u Arkanđela Rafalea (Merkur) i predstavlja podsvijest, koja komunicira sa svjesnim muškim principom, muškarcem prikaznom na karti. Otvoreni dlanovi prikazuju zajedništvo samo kad su obje strane složne, muško -žensko, svijest-podsvijest. Teže prema napretku. Odluke imaju pozitivan aspekt tek kada se sve strane poklope.

the-lovers

Nadalje pored muškarca vidimo drvo s 12 plamena (drvo života), ono predstavlja zodijačke znakove, Ega- sunce u svakom znaku, kraj žene vidimo drvo (drvo znanja) s jabukama i zmiju, što nas asocira na priču Eve i njenog odabira da pojede jabuku, podsvijest koja teži eksperimentiranju kojeg čak nismo svjesni u većini slučajeva. Također ta zelena zmija predstavlja i mudrost ali i iskupljenje. Planina iza njih govori o duhovnom napretku i aspiracijama.  Zanimljiva je teza da priča o Adamu i Evi nije priča o dvije jedinke već o jednoj osobi, koja u sebi sadrži dualnost, priča nije da žene svede na grešnice koje su jadnog Adama uvele u zlo, već da prikaže sve komponente čovjekovog bitka.

Broj šest čini šesterokutnu zvijezdu koja predstavlja bezuvjetnu ljubav.

Životinje koje vežemo za kartu su Delfin- životna snaga, Kolibrić-znanje da ljubav reflektira ljubav, Zmija-Transmutacija

Kada se pojavi u čitanju, često će pričati o ljubavnom odnosu, ali i o prijateljskom, neobaveznom, poslovnom i o odnosu sam sa sobom.

Može pričati i o srodnoj duši, o ujedinjenju ali isto tako i o odabiru između dva odnosa, dvije odluke i slično, naravno, ponavljam kao papiga sve ovisi o kartama koje su izašle i kakva je priroda pitanja i kome čitamo.

Karta također priča i o odgovornosti prema drugoj osobi. O mogućim dobrim poslovnim prilikama i projektima.

Na primjer ako ova karta izađe s kartom Đavla tu se jasno vidi ljubavna opsesija, ovisnost o partneru, s Mjesecom može pričati o ovisnosti o drogama. Kada se pojavi recimo s kartom Kule može nagovještavati ozbiljnu trasformaciju, ono može biti rastava, ili neki novi početak, može se čitati i kao promjena spola, osobnih vrijednosti i stavova. Primjerice kršćanin odluči biti budist. Ako izađe s kartom dvojka ili trojka pehara tu nema sumnje da je to brak, srodna duša u svim oblicima, ljubav u punom smislu, kad bi izašla recimo s dvojkom mačeva onda još više sugreira da je prisutna dilema.

Kada je obrnuta kao što smo imali u primjeru gore, može pričati i o svađama, lošim odlukama, odugovlačenju, lošim poslovnim prilikama, savjetuje se da se okrene priča na snagu volje kako bi se izbjegle neke neugodne situacije, izazovi mogu biti jaki, no, ne govore o prosperitetu.

Sve u svemu, razlog za sreću kada ova karta dođe jasno ovisi i o drugim kartama, no kada je okrenuta pravilno uglavnom će pričati o pozitivnim stvarima no nerijetko i upozoravati da je vrijeme za odluke, za odabire, za eventualno preispitivanje. Ona priča o vještini spajanja komunikacije s harmonijom na svim nivoima.

Ljubav kao vještina, ne isključivo kao emocija.

Cheers,

 

Ija

kontakt/ ija.tarot@gmail.com

Za ovu kartu odlučila sam staviti pjesmu “Can’t Help Falling in Love” malo romantizirati kartu s Elvisom i ujedno dati njemu tribute s obzirom na današnju godišnjicu smrti.

“Like a river flows surely to the sea
Darling so it goes
Some things are meant to be
Take my hand, take my whole life too
For I can’t help falling in love with you”

 

 

 

 

 

+

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.