alternativa

Car caruje


I došli smo do Velike Arkane Car, numerirane brojem 4, a ovo je njegova priča…

On je Ovan i Škorpion, a planet Jupiter mu je vladajući, priča o disciplini o konkretizaciji i sprovođenju planova u djela. Car zna kako će iz ničega napraviti nešto, on se brine o egzistenciji njegovih bližnjih, on je “provajder”, nije strog i oštar, kako bi ga neki osudili već je mudar, pravedan i moralan.

Životinje s kojima povezujemo Arkanu Car simbolički su žaba ( koja predstavlja čišćenje, osvježenje), ovan (koji govori o učenju kako vjerovati sebi i svojim odlukama), te orao (koji simbolizira pogled odozgo, mogućnost objektivnog viđenja, oštrinu i britkost).

il_570xN.214500381
 (Powerful Primitive Native American, Alaskan Totem Painting- Ram, Frog, Eagle)

 

Car jest očinska figura, priča o redu, autoritetu, mudrosti o moći i kontroli. Utjelovljuje materijalni svijet.  On priča i uči o samopoštovanju, koje dolazi iz poštenog rada, brige i staranja oko ljudi i situacija oko nas. Ugled mora biti neokaljan i s pokrićem.

Ne trpi lijenost, hvalisavce i varalice, on je sve što ima, kao i tron na kojem sjedi, dobio isključivo pravilnom kombinacijom odricanja, truda zadržavajući čisto srce i savjest.

Sjedeći na svom tronu drži ozbiljno lice koje odašilje poruku da je to čovjek koji mudro kontrolira sebe i svoje emocije, misli i ideje. On se ne zanosi, ima autoritet i predstavlja mušku energiju.

Sve što radi, sve što gradi – je čvrsto, s dubokim temeljima koji se nikada ne urušavaju.

Moral mu je velik, a mogućnosti su stalno u ekspanziji, on stalno nešto stvara (Jupiter) i ništa ne radi uzaludno, strategija, logistika i organizacija vrline su koje Car posjeduje.

No, u svemu tome nije zaboravio na emocije, on može biti itekako odgovoran, privržen, brižan, topao- očinska figura. Njegova energija jest moćna, dinamična ali ona daje život i čuva ga, brine se da taj život ima čvrstu strukturu od krova nad glavom do etičkih normi.

Propovijeda hrabrost , a istovremeno je zaštitnički nastrojen  i suosjećajan.

Na karti Rider-Waite špila lako uočavamo povezanost s Egiptom i egipatskom mistikom. Car u jednoj ruci drži žezlo koje je oblika “egipatskog križa” Ankh i generalno označava koncept besmrtnosti, dakle život, a u drugoj ruci “sunčev disk” ili Globus koji govori o vlasti, autoritetu.  Tron na kojem sjedi na vrhovima i frontalno ima ovnove glave, što asocira na astrološkog Ovna. Tron je siv/srebrn- označava solidarnost, a oklop u koji nosi, sličan vikinškom, govori o hrabrosti i čistom srcu. Njegova bijela brada je znak mudrosti isto kao i zlatna kruna koju nosi na glavi.

emperor

(Raider-Waite, The Emperor)

 

Kada se Car pojavi u čitanju sugerira da vjerujemo sebi i da postavimo čvrste temelje i ne posustajemo u ostvarivanju cilja, jer sve je u našoj moći, vjerom u sebe i voljom, akcijom dolazimo do stvari koje želimo, također sugerira da cilj i način na koji ga postižemo prije svega mora biti moralan i etičan kako bi imao neke koristi.

Četvorka kojem je numerirana karta međuostalim priča o realizaciji.  Karta govori , ovisno o pitanju naravno, i o tome da je vrijeme da postanete autoritet ili da vjerujete svojim autoritetima, shvaćate ih u mentorskoj maniri. Reprezentira oca, koji se bori z obitelj i trudi se pružiti sve što je u njegovoj moći. Kada se pojavi Velika Arakana Car, ona nalaže da je potrebno prije svega promisliti o temeljima pitačevog pitanja, vratiti se na početak, sve dobro razmotriti i osigurati jer jedino tako budućnost nosi uspjeh.

U obrnutom položaju pak priča o frustraciji, zamjeranju i ljubomori, o lijenosti i prokrastinaciji, manipulaciji i tvrdoglavosti.

Gotovo uvijek kada se okrene u čitanjima govori i o manjku ambicije, a velikim snovima koji vrlo često nemaju pravilnu podlogu, već nerijetko nastaju iz jala i zavisti. U ljubavnim pitanjima govori i nesigurnosti muške osobe ili prema muškoj osobi koja koči napredak odnosa.

Često će pričati o skretanju s puta, lošim odlikama, o pokušajima da se preskoče neke stepenice kako bi se čim brze došlo do cilja , a to neće rezultirati uspjehom.

Pobuditi energiju Cara možemo jedino radom i guranjem svojih ciljeva, eto, zanimljivo da ovaj tekst pišem već dva tjedna +/-, definitivno mi je falilo Carske energije da ga riješim, ali gledam ja njega, gleda on mene i obostrana tvrdoglavost je ipak prevagnula u korist dovršavanja ovog teksta 🙂

Svima kojima fali motivacije ili su malo pogubljeni u ovom “rakovskom” periodu s plutonskim napadima o čemu je pisala moja draga kolegica Sofia, preporučujem jednu ugodnu meditaciju s Velikom Arkanom Car da pomogne u usmjeravanju i da se odvoji bitno od nebitnog i jednostavno krene akcija 🙂

Pjesma koja ide uz Cara, jer, Car nije netko tko previše “gubi” vrijeme oko smislenih tekstova, umjetnosti , to se prepušta nekim drugim kartama i arhetipovima, on želi akciju i ne boji se ničeg, pa zato  od benda Survivor, stvar “Eye Of The Tiger”, jednostavno vibrira po njegovim valovima- za motivaciju 🙂

Pa kaže: Rising up, back on the street
                Did my time, took my chances
                Went the distance, now I’m back on my feet
                Just a man and his will to survive…

 

 

 

Za više informacija o Tarotu, kao i za naručivanje čitanja, analiza i savjeta, javite se na mail – ija.tarot@gmail.com

 

Cheers,

 

Ija Nazor

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.