aspekti

Ciklus ženskih Venera: Venera u znaku Jarca


Postoji velika razlika između Venere u Strijelcu i Venere u Jarcu. Iako nitko ne može poreći činjenicu da je i ova Venera jedna od nezavisnih, borbenih i radišnih, ovdje ne postoji onaj optimizam koji je krasio lice Venere u Strijelcu.  Ovu Veneru od ranog djetinjstva prati osjećaj odgovornosti.

Tyra Banks- Venera u Jarcu u 7. kući, sextil Merkur, kvadrat Mars, kvadrat Uran

 

Kako je Jarac znak kojim prirodno vlada najpoznatiji zločesti dečko zodijaka – Saturn; bog vremena, starosti, melankolije, ali i prolaznosti. Saturn nekako sve pomakne za kasnije, a opet od ranog djetinjstva pruži svjesnost o prolaznosti života i svim ne tako zabavnim temama koje nas podsjećaju da nije sve veselo i šareno. Ponekad se moramo suočiti sa raznim temama koje nisu tako ugodne; činenica da svakom minutom postajemo sve stariji, sve bliži onom trenutku kada je istekao pješčani sat.

Ali Saturn prije svega podsjeća na obnovu, na cikličnost i to iz zanimljivosti da svoj ciklus ponavlja svakih 28-30 godina.

Kada se Venera (planet koji nam opisuje način na koji volimo, primamo ljubav i pažnju i dajemo ju, koji opisuje naše vrijednosti i naš stil, i govori na koji način izražavamo svoju umjetnost ili na nju gledamo) nađe u znaku Jarca mogli bismo reći da ovdje želimo graditi dugotrajan odnos koji mora biti konkretan, ozbiljan, gotovo materijalan.

Edith Piaf

Kako je Jarac znak koji promišlja racionalno, ove se osobe trude racionalizirati svoje osjećaje što na druge ljude ostavlja dojam da su hladni, nezainteresirani i nesposobni izraziti empatiju. No, Venera u Jarcu to jednostavno izražava na drugačiji način. U ovom položaju Venera ima prirodno dobro razvijen osjećaj za dužnosti u obitelji, posjeduje vjernost i postojanost, no istina je da ovdje kao da nedostaje jedan dio strasti.

No, da se ne dođe vrlo brzo do zaključka kako seksualnost kod ovih Venera nije na zavidnoj razini, sjetimo se samo satira i nimfi.

Ova Venera moža cijeniti umjetnost u kojoj se priča o vilama, elfovima i ostalim stanovnicima šuma i može ih jako fascinirati taj svijet, kao i prirodne znanosti poput biologije, matematike i fizike. Ukoliko su duhovni, imati će moć razumijevanja nekih od najviših principa egzistencije i povezanosti toga sa materijalnim.

Sa ovom smo Venerom skloni biranju partnera koji je ili radišan ili zarađuje puno, radi čega bi nas drugi ljudi mogli osuditi da stupamo u odnose iz materijalne koristi. Kako je ovo Venera koja je zrelija od vršnjaka u svom djetinjstvu, može težiti da pronađe partnera sa kojim ima neku razliku u godinama.

Kaže se da je ovo dobar položaj za trgovce umjetničkim predmetima, a pogotovo onim starim raritetima.

U umjetnosti dakle cijenimo sve ono što ima neku dugu tradiciju, i ima veliku vrijednost jer nekako imamo “njušku” za takve stvari. Ne smatraju modu i modni izričaj umjetnošću.

 

Gia Carangi mogla bi biti savršen uvod u opisivanje ove Venere 🙂

1. GIA CARANGI 

 • prvi supermodel
 • biseksualna, voljela je djevojke malo više
 • u odjevnom stilu često se odlučivala za mušku odjeću pa je postala znala kao James Dean modne industrije
 • sa 16 godina već je pušila, izlazila itd. (rano odrastanje)
 • sa 17 godina dolazi u New York i odmah dobiva ugovor
 • bila je zaljubljena u svoju vizažisticu, čak do mjere posesivnosti
 • kako je vrlo rano postala ovisna o heroinu, njezin je pun postao jako težak kada je čak i na snimanja dolazila pod utjecajem heroina, a ožiljci postali preočiti za sakriti. Zatim bježi, pa se pokušava vratiti natrag u industriju nakon odvikavanja, samo da bi opet pobjegla i postala prostitutka te je često bila i silovana od strane tih muškaraca.
 • prijavljuje se u bolnicu zbog upale pluća za koju se ispostavlja da je AIDS te postaje jednom od prvih poznatih osoba koje umiru od AIDS-a

 

Gia Carangi

Venera u trećoj kući pokraj Marsa i Saturna. Iz ovakvog pogleda mogli bismo reći da je Saturn u svom znaku, Mars egzaltiran pokraj Venere u Jarcu. Jupiter u svom znaku, Strijelcu u trećoj kući dao je kontakte sa stranim ljudima i šansu za integraciju u društveno. No nezadovoljstvo koje je slao Uran u Lavu iz 11. kuće u Veneru polukvadratom, i bol nemogućnosti pronalaska idealnog partnera zbog sukoba želje za slobodom i željom za sjedinjenjem. Egzaltirani Mars ne mora nužno biti dobar, on je u ovom slučaju samo potaknuo korištenje droga svojim sekstilom na Neptun u Škorpionu u ovom slučaju.

 

2.  EDITH PIAF 

 • francuska pjevačica šansona čiji je život pratio niz tragičnih događaja
 • karijeru počinje kao kafanska pjevačica da bi postala najomiljenija francuska pjevačica
 • rođena je doslovce na ulicama Pariza, pod banderom kao nezakonito dijete pjevačice šansona i uličnog izvođača
 • više manje napuštena od strane svoje majke, djetinjstvo provodi u bordelu koju vodi očev rođak
 • u djetinjstvu je oslijepila, ali se nekim čudom i oporavila
 • Iako ju je otac trenirao da postane ulični izvođač postala je pjevačica šansona
 • sa 14 godina odlazi od oca te upoznaje svoju polusestru sa kojom dvadeset godina ostaje nerazdvojna u siromaštvu i bijedi
 • prva ljubav završava napuštanjem i rođenjem mrtvog djeteta
 • ljubavna afera sa Marcel Cerdanom sve do njegove smrti u padu aviona u listopadu 1945.godine
 • vrlo brzo u Parizu postaje poznata te se novci provlače kroz njene prste kao i ljubavnici i droge i alkohol
 • često je pričala o tome kako za ničime ne treba žaliti
 • 1969. njezina sestra u biografiji piše kako je Edith doživjela četiri prometne nesreće, pokušala samoubojstvo, liječila se od drogi, imala čireve, sedam operacija, doživjela tri otkazivanja jetre, kao i upale pluća i druge bolesti
 • 1962 . udaje se za Thea Sarapo, frizera mlađeg od nje 20 godina, koji je bio nježan i dobar
 • na žalost opet su godine nezdravog života došle na naplatu te na godišnjicu braka zove svoju sestru da joj dođe u posjetu te se zajedno smiju do 4 sata ujutro. Nakon injekcije lijeka rekla je: “Sada mogu umrijeti, živjela sam dva puta!”
 • pokopana je pokraj svoja dva muža

 

SFPage

Venera se nalazi u Jarcu u 3. kući, te pri kasnijem susretu sa Urnaom daje i značajan susret sa polusestrom. Vladar Venere je Saturn u znaku Raka, u ne tako dobrom položaju,i cijela priča ukazuje na neko lutanje u porodici. Veliki talent za glazbu i slavu općenito stavljaju znakovi Lava na vrhu karte, a pogotovo lijepi Neptun u Lavu. Jedna od najuočljivijih stvari je i opozicija Venere sa Saturnom, za koju kažu da u neharmoničnim aspektima “donosi ljubomoru, samoljublje ali i tešku erotsku ohlađenost, prljav, ružan hladan i dosadan seks, više na silu. Donosi ljubavne gubitke i rastanke, pa ove osobe ne mogu imati sreće u ljubavi. Ovo su osobe asketske prirode, sposobne za odricanje od zadovoljstva, umjetnosti i ljepote, jer su i same hladne. Aspekt je loš i za porodicu, djecu i sve što je u vezi ljubavi, teško je pronaći sentimentalni ideal. Saturn ubija Veneru pa u određenom momentu ličnost postaje apsolutno ravnodušna spram osjećaja koje je postojao, veza se prekine i ličnost odredi samoću u više godina, bez obzira na svoj izgled , ili dolaze u kontakt sa osobama koje moraju zbog posla biti dugo odvojene. Na ljubav se mora dugo čekati, a tragično iskustvo iz određene veze postaje dio svijesti što mora biti riješen. .. Često se zbog nedostatka ljubavi javlja stvaranje umjetnosti.” (iz knjige: Tajni uticaj planeta,Goran Milekić)

Edith u Parizu 1936

 

3. Dolly Parton

 • jedna od dvanaestero djece rođenih u dvosobnoj kući u Tenesseu
 • u svojim se pjesmama često dotiče odrastanja u siromaštvu, ali i neizmjerne obiteljske ljubavi
 • brinula se o odgoju svoje braće i sestri dok su joj roditelji radili na farmi
 • sa 18 godina lagano kreće njezina muzička karijera sa kojom kasnije uzdržava i svoje rođake
 • 1980. kao top pjevač zarađivala je $350,000 tjedno
 • okušala se i u filmovima 1986., 1989. i 1994.
 • donirala je ogromne količine knjiga svom rodnom gradu
 • 1966. udala se za trgovca nekretninama te sa njime vodi prilično slobodan  brak. Naime on ostaje doma, dok ona ide po turnejama, a svega tek malo vremena onda provedu skupa
 • hrani se zdravo, brine o svojoj figuri
 • nikada nije imala djece no to je prihvatila
dolly parton

Imamo Veneru pokraj Sunca u 5. kući, što joj je omogućilo da se kreativno izrazi, ali i da sjaji na području 5. kuće. Opet vidimo teške aspekte Venere i Sunca sa Marsom i Satrnom u znaku Raka na istom stupnju! Koliko god da su ti planeti dali inspiracije za njezine pjesme, u odnosima čini se ipak je prevladalo da sa partnerom mora imati što maksimalnije tolerantne odnose jer ovoj Veneri treba i sloboda i pažnja. Pogotovo kada imate opozicije sa Saturnom i Marsom, to za nježnu Veneru bude malo pregrubo.

pomalo 🙂

Zadaća :

promisliti koje su značajke Venere u znaku Jarca?

Ostali poznati rođeni sa Venerom u Jarcu: Bjork, Scarlet Johansson, Miley Cyrus, Tyra Banks, Cindy Crawdord, Kat Bjelland, Alicia Keys, Edith Piaf, Ivana Orleanska, Rochelle Gordon, Gia Carangi, Lolo Ferrari, Portia de Rossi, Dolly Parton, Eva Braun, Susan Sontag, Virginia Woolf, Erykah Badu, Faye Dunaway, Betty White, Kim Wilde, Jeanne Calment, Margaux Hemingway…

Jedno je sigurno, djelovanje ove Venere sa sobom sigurno nosi put koji nije lak, ali nudi mogućnost uspjeha kroz vrijedan rad. Za sobom nosi nešto što je sigurno veće od života, i mnogo dugotrajnije. A sa ispravnim djelovanjem sigurno obećaje i dobru vitalnost.

Ovo je onaj dragulj iz prvljavštine koji obrađivanjem postaje najljepši i najskupocjeniji. 🙂

 

Čitamo se. SRETNO VAM LJETO!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.